نام پلاستیک های گلخانه ها، به پوشش های پلیمری مشهور هستند. گلخانه های پلاستیکی کشاورزی یکی از روش هایی است که میتوان اب باران را جمع اوری کرد. هر گلخانه یک هکتاری میتواند سالیانه 300 متر مکعب اب شیرین برای کاشت محصولات جمع اور یکند. اولین بار در سال 1950 باغبانی در دانشگاه کنتاکی متوجه شد که پلاستیک، پوشش مناسبی برای محافظت و تولید محصولات است.
ساخت گلخانه پلاستیکی
در ساخت گلخانه نکاتی حائز اهمیت است که در ادامه به ان میپردازیم. ابتدا:
انتخاب یک مکان مناسب
برای موفقیت در احداث گلخانه پلاستیکی انتخاب مکان بسیار موثر است. باید به دنبال مکانی بود که در طول روز نور کافی جذب شود. معمولا مکان های رو به جنوب نور خوشید بیشتری برای گلخانه پلاستیکی میتابد. به درختان یا ساختمان های اطراف توجه کنید که در طول روز مانع تابش نور خورشید نشوند. همچنین دسترسی اسان و سریع اب و برق را هم در نظر داشته باشید.
جمع آوری تجهیزات مورد نیاز
قبل از شروع ساخت گلخانه پلاستیکی خود تمام مواد لازم رو خریداری کنید که در ادامه مواد مورد نیاز رو لیست میکنیم.
- لوله های پی وی سی یا لوله های فلزی برای قاب
- ورق پلاستیک یا فیلم گلخانه ای (مقاوم در برابر اشعه ماوراء بنفش)
- اتصالات پی وی سی (در صورت استفاده از لوله های پی وی سی)
- پایه های چوبی (اختیاری)
- زیپ یا گیره برای محکم کردن ورقه پلاستیکی گلخانه
- نوار چسب یا چسب برای آب بندی
- لنگرها یا وزنه های زمینی برای پایداری
- ابزارهایی مانند اره، مته، چکش و نوار اندازه گیری
ساختن قاب
گلخانه پلاستیکی خود را با ساختن قاب شروع کنید. لوله های پی وی سی را به اندازه های دلخواه برش دهید. حتما قاب ها را محکم و پی وی سی برش دهید. اگر میخواهید گلخانه ی خود را سنتی طور بسازید از لوله های فلزی برای قاب استفاده کنید. برای جلوگیری از طوفان ها از قاب ها با لنگر های زمینی یا چوبی استفاده کنید.
محکم کردن پوشش پلاستیکی
پس از احداث قاب ها نوبت به پوشاندن پلاستیک ها است. یک فیلم گلخانه ای با کیفیت بالا را انتخاب کنید که در برابر اشعه ماوراء بنفش مقاوم باشد. ورق پلاستیکی را روی قاب ها بگذارید و حتما تمام قاب را پوشش دهد. از زیپ ها و گیره ها برای مقاوم کردن پلاستیک به قاب استفاده کنید. پلاستیک را زیاد نکشید چون در زمان طوفان و باران نیاز به انعطاف دارد تا پاره نشود.
ایجاد تهویه
تهویه برای ایجاد یه محیط مناسب برای پرورش گیاهان مهم است. میتوانید با ایجاد شکاف در پایین پلاستیک در گلخانه تهویه ایجاد کنید. همچنین میتوانید پنجره هایی را قرار دهید تا در صورت نیاز باز کنید. تهویه باعث تغییر دما و رطوبت و گرما میشود.
تنظیم داخلی
حالا که تنظیمات گلخانه خود را درست کردید وقت تنظیم داخلی آن است. با توجه به نیاز و علاقه خود میتوانید گلدان و میز اضافه کنید و باغبانی خود را شروع کنید. برای ابیاری هم میتوانید سیستم ابیاری یا دسترسی خود را به اب اسان کنید.
نظارت و نگهداری
خسته نباشید. اکنون یک گلخانه زیبا دارید. اما کار شما اینجا به اتمام نمیرسد. از الان به بعد باید نظارت بر گل و گیاهان خود را به طور منظم انجام دهید. مراقب سطح دما و رطوبت گلخانه خود باشد. همچنین به طور منظم پوشش پلاستیکی را چک کنید تا در صورتی پارگی به سرعت ان را ترمیم کنید.
مزایا و معایب گلخانه پلاستیکی
این گلخانه در کنار مزایای خیلی خوبی که دارد معایبی هم میتواند داشته باشد که ما در مورد هر دو، در ذیل پرداختیم.
مزایا گلخانه پلاستیکی
- این گلخانه هزینه ساخت کمی نیاز دارد و واقعا به صرفه است. دو دلیل به کم هزینه تر بودن این است که نیازی به قاب های گران و خیلی محکم ندارد و دوم اینکه قیمت پلاستیک های مخصوص گلخانه سازی بسیار نا چیز است.
- ذخیره خیلی راحت است و نیازی به هزینه بیشتر برای انرژی نیست.
- نصب خیلی اسانی دارد و شما با ابتدایی ترین مصالح میتوانید یک گلخانه احداث کنید.
- خیلی از پلاستیک های مخصوص گلخانه سازی، خاصیت ضد باکتریایی دارند.
- مراقبت و تعمیر گلخانه بسیار اسان و راحت است.
- به دلیلی شفافیت پوشش ها نور مورد نیاز گیاه برای رشد تامین میشود.
معایب گلخانه پلاستیکی
- در طول زمان رنگ پلاستیک تغییر میکند.
- دمای داخل گلخانه بیش از حد نرمال میشود.
- به راحتی میسوزد و قابل اشتعال است.